Dzisiaj w pracy koleżanka wspomniała, że boryka się z niedoczynnością tarczycy. Może te kilka informacji, które zebrałam pomogą Wam i nakierują na odpowiednie żywienie. Podstawą w leczeniu tego schorzenia jest podawanie hormonów oraz odpowiednia dieta. Na jednym z kursów zostało przedstawione żywienie w jednostkach chorobowych. Zasadnicze pytanie brzmi: dlaczego niedoczynność tarczycy = przyrost wagi ? Za mała ilość hormonów tarczycy prowadzi do spowolnienia metabolizmu naszego organizmu. Z czym zmaga się chory ? najczęstszymi objawami jest senność, przyrost wagi, zaparcia, szybkie męczenie się, bóle głowy. U chorego może dojść do wypadania włosów, przerzedzaniem brwi i problemów z suchą skórą. Jod - niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy. Wybierając się na zakupy chory musi mieć na uwadze , fakt iż nie każdy produkt spożywczy będzie pozytywnie wpływał na jego zdrowie. Takimi produktami między innymi są brokuły, kalafior, kapusta. W swoim składzie zawierają siarkocyjaniny - są to substancje wolotwórcze, one negatywnie wpływają na przyswajanie jodu przez nasz organizm. Wymagają kontrolowania ich ilości w diecie.
Prawidłowe żywienie:
Białko 15 % - jogurt kefir, chudy drób, ryba, chudy nabiał
Składniki mineralne - potas, selen , magnez, cynk, żelazo
Przykładowe bezpieczne produkty: musli - naturalne, świeżo wyciskane soki, owoce, kasza gryczana, jogurt naturalny, pieczywo pełnoziarniste.
Posiłki powinny być w granicach 4- 5 , spożywane o stałych porach i równych odstępach czasu.
(Temat nie skończony)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz