1. Amarantus ekspandowany - bezcenny i niezastąpiony do "batoników". Amarantus ekspandowany+bakalie+sezam+orzechy+miód = zdrowe i pyszne batoniki (przepis niebawem). Można go dodać do jogurtu lub mleka. Ziarna amarantusa są cennym źródłem białka, błonnika oraz minerałów. Nie zawierają glutenu więc można go bezpiecznie używać podczas diety bezglutenowej.
2. Płatki owsiane górskie - najbardziej mi smakują w formie owsianki na mleku 1,5 % + cynamon, owoce + kokos. Płatki owsiane są bogate w białko oraz błonnik. To bomba energetyczna, która długo syci i co najważniejsze ma właściwości przeciwnowotworowe.
3. Mąka owsiana - w mojej kuchni jest substytutem mąki pszennej.
4. Kasza manna - wbrew pozorom kasza manna nie jest tylko dla dzieci, zawiera witaminy z grupy B, żelazo, magnez, potas, jod i inne. Ja używam kaszy mannej do śniadania + zmiksowany banan, maliny lub truskawki.
5. Ryż brązowy - zawiera dużo błonnika, długo syci i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.
Ja go najczęściej używam do obiadu razem z warzywami na patelnie. Szybko i zdrowo choć trzeba pamiętać, że gotujemy go dłużej niż ryż biały.
6. Cynamon - zawsze jest w mojej kuchni, nie wyobrażam sobie życia bez cynamonu. Cynamon przyśpiesza przemianę materii, jest cennym źródłem między innymi błonnika, żelaza, wapnia oraz obniża poziom złego cholesterolu LDL. Cynamonu używam do owsianki, jogurtu naturalnego oraz pieczonego jabłka.
7. Daktyle - u mnie daktyle zastępują słodycze. Idealne dla osób aktywnych fizycznie, zawierają potas, witaminy z grupy B, A, żelazo, magnez oraz fosfor.
8. Płatki musli - idealna mieszanka płatków na śniadanie, najbardziej lubię z ciepłym mlekiem. Starajmy się zastąpić śniadaniowe płatki typu Nesquik czy Fitness zdrowymi mieszankami, które możemy wzbogacić w bakalie takie jak : rodzynki - różnego rodzaju, daktyle, żurawina, kokos, migdały i inne . Im mniej mają cukru i im mniej są przetworzone tym lepiej będą służyły naszemu zdrowiu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz