Składniki:
- buraki (3 sztuki),
- liście świeżej pietruszki,
- cebula (3 sztuki),
- pieprz,
- otręby pszenne,
- jogurt naturalny - pół małego opakowania,
- jajko : 1 jajko do obtoczenia na panierkę a dwa jajka do przygotowania ciasta,
- mąka : 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej + 0,5 szklanki mąki pszennej,
- mleko 2% dwie szklanki,
- proszek do pieczenia,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Miksujemy mleko, dwa jajka, mąkę + odrobina proszku do pieczenia i robimy naleśniki na teflonie bez tłuszczu. Następnie kroimy cebulę w kostkę, podsmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy (najlepiej buraki ugotować dzień wcześniej) starte buraki. Doprawiamy pieprzem, pietruszką. Do ostygniętych buraków dodajemy jogurt naturalny i kręcimy krokiety :) Krokieta obtaczamy w jajku a następnie w otrębach pszennych (zamiast panierki) i na patelnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz